Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2007 09:48 - За празнуване от сърце
Автор: mickeymike90 Категория: Други   
Прочетен: 2208 Коментари: 0 Гласове:
0



imageЗнаете ли как се прави боб по хайдушки? Не?! Запалва се огън, за да стане хубава жарава. В глинено гърне се слага боб и се оставя да къкри на огъня. През това време за разчупване на обстановката се пие ракийка и се похапва салатка. Излива се първата вода... компанията вече е развеселена порядъчно. Излива се втората вода... подкарали сте репертоара от народни песни, като от всяка помните само припева, но на никой не му прави впечатление. Излизва се третата вода... фактът, че ракията и мезето са на свършване, вече започва да дразни. Забелязвате, че бобът е готов и тук настъпва финият момент: изхвърляте го в края на поляната, разравя се жарта и се вади изпеченото вече агне!

Това е само един от вариантите за добро прекарване на Гергьовден. Ако междублоковото пространство някакси не приканва към палене на огън и ще трябва да празнувате вкъщи, традиционното за случая печено агне можете да си приготвите сами или пък да си го поръчате за вкъщи. И все пак, ако сте голяма компания и тая работа с хайдушкото сборище направо ви къса сърцето, но приготвянето на месо в жарава не ви е сила, само си осигурете поляна, а печено агнешко в огромно количество може да си вземете с вас.

За празнуване от сърце е нужно нещо повече от това да обичаш агнешко и да знаеш, че Гошо от третия етаж има имен ден. Гергьовден трябва да ти говори още нещо...

Свети великомъченик Георги Победоносец живял някъде в края на трети век и бил римски войник. Когато император Диоклециан предприел гонения срещу християните, Георги му се противопоставил и разкрил, че самият той е християнин. Това разбира се разгневило владетяля и той заповядал войнът да бъде да подложен на изтезания до смърт. Но с божията намеса той излизал невредим от всички мъчения. След всяко чудо все повече хора приемали Християнството, включително царица Александра, за което заплатила с живота си. Георги бил посечен и скоро след това християните започнали да го почитат като мъченик и защитник на вярата.
                image

След смъртта си Свети Георги продължил да извършва чудеса като небесен войн и закрилник. Едно от най-известните, заради което е изобразяван на иконите, винаги на бял кон, а в краката му лежи убитата от него ламя, е чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут. Там имало голямо езеро, в което живеела страховита ламя. Тя тормозела местното население, което било принудено да принася в жертва по едно дете всяка година, което тя изяждала. Когато дошъл редът на дъщерята на управителя на града, Свети Георги се притекъл на помощ и убил чудовището. От благодарност хората съградили църква на името на св. Георги Победоносец. При освещаването на храма се случило и друго чудо - избликнал извор с жива вода, която лекувала много душевно и телесно болни.

Свети Георги е покровител на стадата и посевите. Старите хора вярват, че той обикаля на белия си кон, за да ги наглежда и ако е нужно ги защитава с оръжие в ръка...

В България Гергьовден е обявен за официален празник, за ден на Храбростта и на Българската армия.

Честит имен ден на всички, които носят с гордост хубавите имена: Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо. Да се стягат да почерпят на 6 май и непременно да купят боб!

Така заръча Зори Миланова, а кои сме ние за да противоречим :)


Тагове:   сърце,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mickeymike90
Категория: Други
Прочетен: 248791
Постинги: 47
Коментари: 96
Гласове: 154
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031