Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2007 21:47 - Да си спомним за Мерилин Монро
Автор: mickeymike90 Категория: Други   
Прочетен: 1312 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




      Днес младежите въздишат по Аджелина Джоли и Кира Найтли, но колко от тях са чували за Монро?
      Може би следящите жълтата преса и таблоидите са срещали спорадично името й като първата разсъблечена знаменитост, украсила декемврийска корица на "Плейбой"

през 1953 г., снимана от Тед Кели, или са чели нещо за любовните й авантюри с Джо Ди Маджо, Артър Милър (нейни съпрузи), Марлон Брандо, Ив Монтан и Джон Кенеди.
      Увличащите се по проблемите на актьорската професия сигурно са чували, че е посещавала прочутото Актърс студио на Елия Казан и Лий Страсбърг.
      А аз съм благодарен на съдбата, че във филмотечното кино "Одеон" успях да видя най-представителните й филми, а пропуските запълних със записи на DVD и CD, като успях да попълня колекцията си с мечтаните заглавия.


      В България, както и в родината й, нейното творчество се възприемаше с пренебрежение, родните критически корифеи я квалифицираха прибързано и небрежно като лъскава красавица със скромна дарба, продукт на натрапчивата и безмилостна реклама.
      Сериозните изследвачи не можеха да я подминат, но споменаваха мимоходом, че е "много красива актриса за търговски филми", играеща героини, "чието единствено качество е женската привлекателност."


      Те и досега са контрапункт на нейните прозрения: "Не се смятам за стока, въпреки че мнозина мислят така.


      Никога не ми е било ясно какво значи секс-символ. Бедата е, че символът става вещ. Аз не искам да бъда вещ."


      Вероятно и затова пишеха и пишат до сега за неуспешните й бракове и за фаталната й връзка с президента Кенеди (според признанието й "той не е задоволен, докато не обладае една жена по три различни начина"), вероятно довела до инспирираната й от ЦРУ смърт на 5 август 1962

Почти никой не се страеше да изтъкне тъжното й детство, работата й като манекен и фотомодел от 1943 г. и първите й стъпки на големия екран през 1948 г. като млада надежда на "Туенти Сенчъри Фокс" в "Опасни години" на Артър Пиърсън, както и стремежа й към самоусъвършенстване, към пълноценна професионална реализация, към претворяването на правдиви и надарени със специфична индивидуалност образи в сериозни и не толкова амбициозни продукции.
      А това всъщност е свързано с упорит и изнорителен труд, с усвояване уроците на големи майстори като Джон Хюстън, Джоузеф Манкевич, Хауърд Хокс, Ото Преминджър, Били Уайлдър,Джшуа Лоугън, Лорънс Оливие, Джордж Кюкър, с плавен преход от добре изваяни епизоди в "Асфалтовата джунгла"(1950 ),"Всичко за Ева"(1950) , "Огненото кълбо"(1950 ) и "От новия ден"(1952 ), към запомнящите се характерни зарисовки в "Маймунски бизнес"(1952) и "Как да се оженим за милионер?"(1953), за да се стигне до приличните и убедително защитени интерпретации в помнещите се и до днес мелодрами "Ниагара"(1953) и "Автобусна спирка"(1956 ).


      Монро демонстрира безспорен универсален талант в музикалните комедии "Джентълмените предпочитат блондинки"(1953) и "Нека да правим любов"(1960), в стилната костюмна екранизация "Принцът и балерината"(1957), в уестърна "Река без връщане"(1954), а нестандартният й комичен чар е представен най-цялостно и пълно в комедиите на Били Уайлдър "Седемгодишна страст" (1955) и "Някои го предпочитат горещо"(1959), в които тя създава най-хубавите си роли в киното.


      Благодарение на Джон Хюстън Мерилин Монро изгражда първата си запомняща се изява в "Асфалтовата джунгла", пак той успява да разкрие разтърсващата й драматична дарба в "Непригодните"(1961), бележещ по всеобщото мнение на публика и специалисти поврат в нейното развитие.


      И когато Мерилин вече се е освободила от щампата на красивата русокоса хлапачка, доказвайки, че не иска да бъде само секс-символ, когато под благотворното влияние на Артър Милър, един от най-изтъкнатите интелектуалци на Америка, попълва празнините в духовния си кръгозор и приема следващото предизвикателство в кариерата си - "Нещо трябва да се даде"(1962) на Джордж Кюкър, идва сензационното съобщение за нелепата й смърт на 5 август 1962 г., а снимката с леглото и постелята, на които е открито безжизненото й тяло в нейния дом на улица "Хелена Драйв" №5 в Лос Анджелис, обикаля всички сензационни издания по света...

    
      Следва закономерният етап в усвояването на мита "Монро", нейното посмъртно битие, когато започва да се оценява по достойнство, в нейна чест е направен антологичният филм "Мерилин"(1963), на живота и творчеството й посвещават книги Норман Мейлър - "Мерилин"(1973) и Дж.Кобъл - "Мерилин Монро"(1974), Анди Уорхол я обезсмъртява в прочутата си колажна серия
,а филмите й продължават да се въртят по каналите на водещите телевизионни компании-по-често или по-рядко, но постоянно...

 

 

 



Мерилин Монро (на английски Marilyn Monroe) е американска актриса, чиято визия и ранна смърт по-късно ще я направят секссимвол, а после и поп-икона.


Монро е родена на 1.06.1926г г. в Лос Анджелис като Норма Джийн Бейкър.


От 14 януари 1954 до 27 октомври 1955 е омъжена за Джо ди Маджо, с когото се развежда.
Умира на 36 години след прекомерна употреба на барбитурат (според официалната версия), но мистериите за смърта й са неразкрити и днес.
  
"Никой не ми казваше, че съм красива, когато бях малко момиче. На всяко малко момиче трябва да се казва, че е много красиво, дори и то да не е ... " Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис, с името Норма Джейн Мортесон.В своята кариера на актриса тя участва в 29 филма. Ето какво споделя Мерилин за своето детство: "Никой не ми казваше, че съм красива, когато бях малко момиче. На всяко малко момиче трябва да се казва, че е много красиво, дори и то да не е ... "

Любимите неща на една звезда! Цветове: бежево, черно, бяло и червено Актьори: Кларк Гейбъл, Чарли Чаплин, Уил Роджърс, Джон Баримор Актриси: Грета Гарбо, Джинджър Роджърс, Жан Харлоу Художници: Гойя, Пикасо, Ел Греко, Микеланджело, Ботичели Питие: Dom Perignon 1953 Певица и певец: Ела Фицджералд и Франк синатра Писатели: Достоевски, Селинждър

       

Непознати за широката публика фотографии на Мерилин Монро са подредени в Ню Йорк и Лондон. После експозицията, посветена на иконата на Холивуд, ще обиколи света. Фотосите, включени в нея, разкриват любопитни мигове на актрисата с един от съпрузите й - писателя Артър Милър. Може например да видите как звездата пробва новите си бикини. Специално този кадър е правен от нейния мъж и дълго време е бил част от личната й колекция. Друг фотос показва на публиката една почиваща си дама, седнала на един от фотьойлите във всекидневната на семейното си огнище. На друга снимка Монро е с актьора Лорънс Оливие на премиерата на съвместния им филм "Принцът и шоугърлата" в бална зала "Астория". Към групата на непоказваните фотоси се прибавят снимки на детските й играчки, тоалетите и бижутата й. Повечето от тях са дело на стълбове в световната фотография като Ричард Аведън, Анри Картие-Бресон и Питър Блейк. Експозицията "Мерилин Монро - животът на една легенда" има за цел да представи в една непозната до момента светлина най-известното лице на киното. Организаторите се надяват, че именно така ще разкрият на милионите почитатели истинската същност на Мерилин Монро. Снимките сякаш сблъскват легендата за секссимвола със злободневието. Представят Монро непринудена и без грим. Изложбата превръща личния свят на легендата в по-достъпен и разбираем за хората. Фотосите преминават вихрено през сълзите, радостите и неволите на актрисата. Благодарение на тях всички са сигурни, че Мерилин, която напусна този свят едва 36-годишна, остава завинаги най-желаната прима в света на киното.

 

 

        



Мерилин Монро нямаше намерение да се самоубива, твърди бившият окръжен прокурор на Лос Анджелис Джон Майнер. 86-годишният магистрат, присъствал на разследването, свързано със смъртта на звездата на 5 август 1962 г., предаде на в. "Лос Анджелис таймс" бележките и аудиозаписите на д-р Ралф Гринсън, нейния психоаналитик. На хартия и на лента са записани признанията на актрисата от последните дни на живота й. И нито в едно изречение няма намек, че ще сложи край на живота си. "Нито тогава, нито сега вярвам във версията за самоубийството. Докторът отдавна ми предаде безценните свидетелства, но му бях обещал никога да не публикувам тяхното съдържание. Но сега вече и той е мъртъв", аргументира се Майнер. Записите показват още, че актрисата е била погълната от жаждата за "Оскар", мечтала е за приятелската закрила на Кларк Гейбъл. Сънувала е себе си като изпълнителка на Шекспирови роли и се е измъчвала от факта, че браковете й завършват с разводи. Прокурорът, разследвал смъртта на Мерилин Монро заяви, че магнетофонните записи, направени от психиатъра й, които е прослушал, доказват, че актрисата не е имала никакво намерение да се самоубива.



Звездата бе намерена мъртва в дома си в Лос Анджелис на 5 август, 1962. Аутопсията показа, че смъртта е настъпила в следствие на отравяне с барбитурати и най-вероятно става дума за самоубийство. Но сега – на 43-тата година от смъртта на звездата, окръжният прокурор Джон Майнър съобщи – след като е чул записите, направени само дни преди предполагаемото самоубийство, че вече е напълно убеден, че Мерилин не посегнала сама на живота си. Майнър заяви, че не имал възможност да разкрие детайли от записите при възобновяването на делото през 1982, защото психиатърът на Мерилин, д-р Ралф Грийнсън, го е накарал да обещае, че няма да съобщава за тях – а сега, след смъртта на д-р Грийнсън, вече може официално да подкрепи с доказателства тезата си, че Мерилин най-вероятно не се е самоубила. Част от думите на Монро били: "Драги докторе, Вие ми дадохте всичко. Благодарение на вас се чувствам толкова добре, колкото никога досега. Сега се чувствам пълноценно като жена. Мисля, че най-сетне постигнах контрол – контрол над себе си и над живота си."

 



Някой от филмите й:

* Asphalt Jungle Асфалтовата джунгла, 1950
* Niagara Ниагара, 1952)
* Monkey Business Маймунски бизнес 1952
* Gentlemen Prefer Blondes Джентълмените предпочитат блондинки, 1953
* How to Marry a Millionaire Как да се омъжиш за милионер, 1953
* River of no Return Реката от която няма завръщане, 1954
* The Seven Year Itch Седемгодишно проклятие, 1955
* Bus stop Автобусна спирка, 1956
* The Prince and the Showgirl Принца и шоумомичето 1957
* Some Like it Hot Някои го предпочитат горещо, 1959
* Let’s Make Love Хайде да правим любов, 1960
* The Misfits Неприспособените 1961

 

 

 

 

Разсекретен доклад на ФБР показва заговор срещу Мерилин Монро

 


Срещу Мерилин Монро е имало заговор, целящ смъртта й

Разсекретен доклад на ФБР доказва, че Мерилин Монро е подтикната към самоубийство от обкръжаващите я близки хора, пише Daily Telegraph.

В документа от три страници, намерен от австралийския кинорежисьор Филип Мора, се казва, че самоубийството на актрисата е било инсценирано от психиатъра й, прессекретаря й, домашната прислуга и актьора Питър Лоуфорд, когото Мерилин Монро смятала за свой приятел.

Докладът на ФБР е свидетелство и за това, че главният прокурор на САЩ и бивш любовник на актрисата Робърт Кенеди е участвал в заговора и планирането на убийството й.

В документа се казва, че актрисата е била подтиквана към фиктивно самоубийство. Казвали са й, че тази новина ще възвърне симпатиите към нея. Обещавали са й, че, след като се отрови, навреме ще й се притекат на помощ, ще й направят промивка на стомаха и ще я спасят. Но вместо това са я оставили да умре.

 

  И тук не е възможно да не се спомене Мерилин Монро и нейното знаменито изпълнение "Happy Birthday, mr. President". Президентът Джон Кенеди отбелязвал 45-я си рожден ден на 19 май 1962 г. Това било грандиозно тържество, на което присъствали 15 000 души. Сред тях имало много знаменитости, но Монро успяла да затъмни всичките. Тя се появила с прилепнала до тялото рокля в телесен цвят, избродирана с блестящи камъни. Роклята й стояла като втора кожа. Ефектът бил поразяващ - на пръв поглед изглеждало сякаш тя е без нищо. Освен това Мерилин се изхитрила и пристигнала много по-късно, след всички останали знаменитости. И разбира се, откровеното, чувствено изпълнение на звездата на популярната песен нямало как да остане незабелязано.

  Монро допълнила "Happy birthday..." с откъс от песента "Thanks for the memory", а и сама написала няколко реда, отнасящи се именно до Кенеди. Трябва да се отбележи, че президентът излязъл достойно и с хумор от ситуацията, казвайки след изпълнението на звездата: "Сега, когато за мен изпълниха "Happy birthday" толкова ласкаво и благозвучно, аз мога да напусна политиката".

 

 

 

Портрет на Мерилин Монро оценен на милиони


Американски частен колекционер, закупил портрет на Мерилин Монро (Marilyn Monroe) от художника Анди Уорхол (Andy Warhol) за 250 долара, може да спечели повече от 15 милиона, след като продаде картината, според аукционна къща "Кристис".

Портретът, наречен "Лимонената Мерилин", е една от 13-те картини на обсебения от личността на красивата блондинка художник. Уорхол е рисувал картините след смъртта на легендарната актриса през август 1962 г. Друг от портретите - "Портокаловата Мерилин" - е продадена за 16, 3 милиона долара през 2006 г.


"Кристис" не разкриват самоличността на колекционера-притежател на "Лимонената Мерилин", който е закупил картината по време на първата самостоятелна изложба на художника Анди Уорхол в Ню Йорк, на която са били изложени осем от портретите на Мерилин Монро.

Картината ще бъде изложена в галерията на аукционна къща "Кристис" в Лондон от 19 до 21 март, а наддаването за нея ще се състои на 16 май в Ню Йорк.

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Мерилин,   монро,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mickeymike90
Категория: Други
Прочетен: 248795
Постинги: 47
Коментари: 96
Гласове: 154
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031